Gaziantep–Narlı Yolunda Gecikmeye Tepki
Meriç, projenin bitiş tarihinin yatırım programında 2029’a ertelenmesine tepki gösterdi.
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi. Meriç, seçim dönemlerinde verilen sözlerle sahadaki gerçeklerin örtüşmediğini savunarak yatırım programlarında yaşanan değişikliklerin bölge halkını mağdur ettiğini ifade etti.
Vaatler 2024’ü, Gerçekler 2029’u Gösteriyor
Projenin siyasi boyuttaki geçmişine değinen Melih Meriç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Aralık 2021 tarihinde bizzat Gaziantep’te gerçekleştirdiği toplu açılış töreninde, “Kahramanmaraş-Narlı-Gaziantep yolunu 2024 yılında hizmete açıyoruz.” şeklinde kesin bir zaman verdiğini anımsattı. Ancak sahadaki durumun bu vaatle örtüşmediğini, projenin başlangıç tarihi olan 2019 yılından bu yana geçen 7 yıla rağmen hedeflerin tutturulamadığını ifade etti.
Aksamalara Yol Açtı
Projenin ötelenmesinin çok sayıda sektöre zarar verdiğini belirten Meriç, “2026 yılı yatırım programı incelendiğinde söz konusu yolun bitiş yılı 2029 olarak güncellenmiştir. Bu durum, projenin toplamda 10 yıllık bir sürece yayılması anlamına gelmektedir ve bölge halkının ulaşım beklentilerini bir kez daha sekteye uğratmaktadır. Projenin tamamlanmaması sadece bir ulaşım sorunu değildir, aynı zamanda birçok sektörü zora sokan aksamalara yol açmaktadır. Gecikmenin yarattığı maliyet ise kaynak israfına dönüşmektedir.” dedi.
Kamu Kaynağı İsrafına Dönüştü
Projedeki gecikmelerin güvenlik, tarım, ticaret, üretim, ihracat gibi alanlarda ciddi aksamalara yol açtığını vurgulayan Meriç, Gaziantep ve Kahramanmaraş arasındaki bu aksın stratejik önemine dikkat çekti ve gecikmenin yarattığı maliyet artışlarının kamu kaynağı israfına dönüştüğünün altını çizdi.
Seyahat Rehberleri ve Seyahat Günlükleri
İşte Meriç’in Sorunları
CHP’li Meriç, Bakanlığın konuyla ilgili şeffaf bir açıklama yapması gerektiğini savunarak Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti: “1- Projenin bitiş tarihi başlangıçta 2023 olarak öngörülmesine rağmen, 2026 yatırım programında neden 2029 yılına ötelenmiştir? 2- Bu 6 yıllık ertelemenin ardındaki teknik, idari ve mali gerekçeler nelerdir? 3- Yolun 2029 yılında tamamlanacağına dair bir güvence var mıdır, yoksa 2027 yatırım programında yeni bir erteleme daha mı yapılacaktır? 4- İnşaat sürecini hızlandırmak ve bölge halkının daha fazla mağdur olmasını engellemek adına Bakanlık ne tür somut adımlar atmaktadır? 5- 7 yıldır bitirilemeyen bu projenin, zaman aşımı ve artan maliyetler nedeniyle devlete getirdiği ek yük ne kadardır? 6- Güvenlik, tarım ve ticaret alanlarında yaşanan hak kayıplarının telafisi için bir çalışma planlanmakta mıdır?”