Gaziantep Sanayicisi'ne bir yük daha
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) geçiş döneminin 31 Aralık 2025 itibarıyla sona erdiğini belirterek, özellikle Avrupa pazarına ihracat yapan firmalar için kritik uyarılarda bulundu.
Ünverdi, 1 Ocak 2026 sabahı itibarıyla Avrupa Birliği kapılarında yalnızca ürün kalitesinin değil, karbon ayak izi raporlarının doğruluğunun da denetlenmeye başlandığını vurgulayarak, hazırlıksız yakalanan firmalar için artık telafi değil, doğrudan mali yükümlülük döneminin başladığını ifade etti.
Avrupa Pazarı Gaziantep İçin Hayati Öneme Sahip
Avrupa Birliği’nin, Gaziantep sanayisi için en büyük ihracat pazarı olduğuna dikkat çeken Ünverdi, SKDM sürecinde “öğrenme ve alıştırma” evresinin geride kaldığını söyledi. 2026’dan itibaren AB standartlarında dijital raporlama yapamayan firmaların, karbon vergileri ve pazar kaybı riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.
Ünverdi, özellikle karbon salımına ilişkin yanlış veya eksik beyanların, ihracatın durmasına kadar varabilecek ciddi sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.
regülasyon revizyon dönemi
SKDM sürecinin giderek daha karmaşık hâle geldiğini belirten Ünverdi, bugüne kadar Excel tabloları ve manuel yöntemlerle yürütülen hesaplamaların artık yeterli olmadığını söyledi. 17 Aralık 2025’te açıklanan regülasyon revizyonlarıyla birlikte sanayicilerin hata yapma lüksünün kalmadığını vurgulayan Ünverdi, dijital altyapının zorunlu hâle geldiğini kaydetti.