Medical Point Gaziantep Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Akgün Sayar, sonbahar aylarıyla birlikte gözlerde kuruluk, yanma, batma ve kızarıklık gibi şikâyetlerin artabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Sayar’a göre düşen hava sıcaklıkları, rüzgârlı günler, kapalı ortamlarda geçirilen sürenin uzaması ve ısıtıcıların kullanılmaya başlanması göz yüzeyini olumsuz etkileyerek kuruluğa yol açabiliyor. Uzun süre bilgisayar, tablet ve telefon ekranına bakanlarda ise göz kırpma sıklığının azalması, belirtilerin daha belirgin hâle gelmesine neden olabiliyor.
Göz kuruluğunun yalnızca mevsimsel bir rahatsızlık olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Akgün Sayar, şunları söyledi:
“Göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma, kızarıklık, kum varmış hissi, sulanma ve zaman zaman bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında çevresel koşullar bu şikâyetleri artırabilir. Bu belirtiler sık tekrarlıyorsa veya günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa göz hekimine başvurulmalıdır.”
Dijital ekranlara uzun süre odaklanmanın göz sağlığını etkileyebileceğini belirten Sayar, ekran karşısında göz kırpmanın azalmasının göz yüzeyindeki nem dengesini bozabileceğini ifade etti. Bilgisayar başında çalışanların düzenli aralıklarla mola vermesi, sık sık göz kırpmaya özen göstermesi ve ekranı uygun mesafede kullanması gerektiğini kaydetti.
Op. Dr. Akgün Sayar, şikâyetleri azaltmak için şu önerilerde bulundu:
Göz kuruluğunun farklı nedenlere bağlı gelişebileceğini hatırlatan Sayar, şikâyetler uzun süre devam ettiğinde altta yatan nedenin araştırılması gerektiğini söyledi. Değerlendirmede hastanın şikâyetlerinin yanı sıra göz yüzeyi ve gözyaşı tabakasının da incelenebildiğini belirten Sayar, tedavinin hastanın ihtiyacına göre planlanmasının önemine dikkat çekti.
Gözlerde şiddetli ağrı, ani görme değişikliği ya da belirgin kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Sayar, düzenli göz muayenelerinin ihmal edilmemesi çağrısında bulundu.