Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›EKONOMI
EKONOMI

3 milyon TL ödüllü Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda finalistler belli oldu

Yayınlama: 27.07.2026 - 19:19 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 100
Paylaş:

GATHİB’in altıncısını düzenlediği Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda, 156 başvuru arasından dokuma, örme ve baskı kategorilerinde finale yükselen 30 genç tasarımcı belirlendi. Finalistler, fikirlerini iplikten kumaşa, kumaştan koleksiyona taşıyacak üretim yolculuğuna başlıyor.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın altıncı yılında Birinci Jüri Değerlendirmesi tamamlandı.

89 baskı, 48 dokuma ve 19 örme olmak üzere toplam 156 başvuru; malzeme ve tekniğin tasarıma uyumu, özgünlük, yaratıcılık ve inovatif değer kriterleri üzerinden değerlendirildi. Sektör temsilcileri, akademisyenler ve tasarım profesyonellerinden oluşan jüri heyetinin değerlendirmesi sonucunda her kategoriden 10 olmak üzere toplam 30 finalist Doku 6’nın üretim aşamasına katılmaya hak kazandı.

Fikirden kumaşa, kumaştan geleceğe

Finalistler, 29-31 Temmuz 2026 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilecek uygulamalı eğitim programında kumaş analizi, üretim teknikleri, güncel malzeme yaklaşımları ve endüstriyel süreçlerle buluşacak. Ardından tasarımlar, alanında uzman üretim danışmanları ve sektör firmalarının katkısıyla uzun metrajlı kumaşlara dönüştürülecek; seçilen tasarımlar kıyafet üretimiyle yeni bir katman kazanacak. Doku 6’nın final gecesi ve defilesi 23 Ekim 2026’da Gaziantep’te gerçekleştirilecek.

Akcan: “Doku, tasarımı üretimle buluşturan canlı bir ekosistem”

GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Mete Akcan, Doku’nun genç tasarımcı ile tekstil sanayisi arasında güçlü bir bağ kurduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bir kumaşın dokusu yalnızca ipliklerin kesişiminden değil; tasarımcının merakından, hafızasından ve geleceğe dair cesaretinden oluşur. Doku ile genç tasarımcıların fikirlerini dosyada bırakmıyor, üretimin gerçek koşullarıyla buluşturuyoruz. Bu yıl 156 başvuruyla ulaştığımız çeşitlilik, tasarım ekosistemimizin güçlü potansiyelini bir kez daha gösterdi. Finale kalan 30 tasarımcımız şimdi fikirlerini ipliğe, kumaşa ve sahneye taşıyacak. Her bir tasarımın Türk tekstilinin katma değerli ihracat vizyonuna yeni bir doku ekleyeceğine inanıyorum. Yarışmamıza emek veren tüm katılımcıları kutluyor, finalistlerimize üretim yolculuklarında başarılar diliyorum.”

Toplam 3 milyon TL para ödülünün sunulacağı Doku 6’da, dokuma, örme ve baskı kategorilerinde dereceye giren tasarımcıların yanı sıra sürdürülebilirlik yaklaşımıyla öne çıkan bir finalist de Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’ne layık görülecek.

 

Doku 6 Finalistleri

DOKUMA

ÖRME

BASKI

1. Asya Günce KUTLU

1. Ayşegül ÖZCANLI

1. Adem Can CIBIR

2. Davut AĞUŞ

2. Elif ÖZ

2. Aslı Arıburnu METİN

3. Deyyan Kübra DALGIÇ

3. Emre BARAN

3. Eda YILMAZ

4. Eyüp KOCABAŞ

4. Esra ÇITAK

4. Feyza Nur ÖZNAY

5. Hatice IŞIK

5. Esra TAŞKIN

5. Galen ŞATIR

6. Helin ÇİĞDEM

6. Esra YILDIZOĞLU

6. Meliha Zeynep YILDIRIM

7. Melek KAYNAK

7. Fatma Zehra TAŞKAN

7. Sevde Nur DEMİRER

8. Pınar HAYKIR

8. Melekçe TÜRKMEN

8. Sinem KALFA

9. Sahrasu YASTI

9. Pelinsu KORKMAZ

9. Yağmur CELENAY

10. Sevgi ACIOĞLU

10. Yağmur YAKUT

10. Yasemin DİKEREL

Son Haberler

Gaziantep Basketbol’dan 19 Sayılık Zafer! Konya’yı Farklı Geçti

07.11.2026 - 22:10

SGK borçlanmasında yıl sonu fırsatı

07.11.2026 - 22:08

Güngen’den Ali Yıldırım’ın tutuklanmasına tepki

07.11.2026 - 14:01

İMO’lu Güçyetmez’den Gaziantep için “Sünger Şehir” çağrısı

07.11.2026 - 12:58

Arda Kızıldağ, Gaziantep FK formasıyla 100. maçına çıktı

07.11.2026 - 12:13

Gaziantep FK sahasında Kasımpaşa’ya 0-2 mağlup oldu

07.11.2026 - 12:12

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde III. Uluslararası Hemşirelik Bakımı ve Araştırma Kongresi düzenlendi

07.11.2026 - 10:57

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Orta Asya Eğitim Forumu’nda 8 iş birliği protokolü imzaladı

06.11.2026 - 17:01

Gaziantep’te 255 öğrenci topluluğunun temsilcileri Büyükşehir’in ev sahipliğinde bir araya geldi

06.11.2026 - 17:00

Gaziantep turizminin geleceği TUDEV toplantısında ele alındı: “2027 Gaziantep Yılı ilan edilsin”

06.11.2026 - 14:59
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR