Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›GUNDEM
GUNDEM

Çeliktürk: Soma faciasını unutmadık

Yayınlama: 13.05.2019 - 18:57 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 4
Paylaş:

 

 

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014‘te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işletmesine ait yeraltı kömür ocağında çıkan yangında 301 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Daha fazla kar elde etme hırsı ile bilim ve teknikten uzak üretim yöntemleri, uzun çalışma süreleri, sağlıksız çalışma koşulları, denetimsizlik ve tedbirsizlik gibi nedenlerden kaynaklanan Soma maden faciasını unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

 

Soma faciasından yeterli ders çıkarılmadığına dikkat çeken Gökhan Çeliktürk, bunun sonucu olarak da Türkiye’de madenlerde her yıl kazaların, can kayıplarının yaşanmaya devam ettiğini vurguladı. Çeliktürk, şöyle devam etti:

 

FACİALAR DEVAM EDİYOR

 

“Ne yazık ki ülkemizde, daha fazla kar uğruna insanların hayatları hiçe sayılmaya devam edilmektedir. Gerekli bilimsel ve teknik önlemler alınmadan ve aşırı üretim zorlaması nedeniyle yaşanan bu ölümlerin görmezden gelinmesi kabul edilemez. 301 Canımıza mal olan Soma faciasının üzerinden 5 yıl geçti ama hala ülkemizde maden faciaları yaşanmaya devam etmekte, insanlar ölmekte, çocuklar annesiz, babasız kalmakta, anneler babalar evlatlarını yitirmektedir. Madencilik sektörü hala iş kazalarının en yüksek yaşandığı sektörler arasında yer almaya devam etmektedir.

 

CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ

 

Soma faciasının artık ders olmasını, iş cinayetlerinin bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Çalışma ortamlarında bilim ve tekniğin uygulandığı, hukuki ve demokratik değerlere bağlı, insan haklarına saygılı gelişmiş ülkelerde bu tür iş cinayetleri neredeyse hiç yaşanmamaktadır. Bu nedenle yaşanan faciaları sadece, ‘fıtrat’ ya da ‘kader’ diyerek açıklamak, asıl sorumluları ortaya çıkarmazken, yeni iş cinayetlerine de zemin hazırlamaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, çalışma hayatının her alanında çalışanların sağlığı ve güvenliği için denetimlerin sıklaştırılmasını ve kurallara uymayanlara caydırıcı cezalar verilmesini istiyoruz. Daha fazla kar elde etme hırsının insan hayatının önüne geçmesine artık son verilmeli.

 

UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

 

Soma faciasının acısının tazeliğini yüreklerimizde hissetmeye devam ederken, iş cinayetlerinin son bulması için tüm sorumluları göreve çağırıyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak Soma’da kaybettiğimiz 301 canımızı rahmetle anarken, ‘Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız’ diyoruz.”

Son Haberler

Ermayası: Yeni Parti’yi iktidar etmek için gece gündüz çalışacağız

06.10.2026 - 21:57

Tütüncüler, Yeni Parti Gaziantep İl Başkanlığına adaylığını açıkladı

06.10.2026 - 21:53

Gaziantep FK’da Çorum FK hazırlıkları sürüyor

06.10.2026 - 21:48

Yeni Parti Gaziantep’te İl Başkanlığı Yarışı İkiye Düştü: 18 Ekim Bekleniyor

06.10.2026 - 21:44

“Şekerpare” Gaziantep’te Sahne Aldı, Protokol de İzledi

06.10.2026 - 21:34

Cumhurbaşkanı Gaziantep İçin Müjdeyi Verdi

06.10.2026 - 21:32

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde "İklim Bilim Kadın 2035 Çalıştayı" gerçekleştirildi

06.10.2026 - 21:25

Aksaçlılar Gaziantep'te yarıştılar

05.10.2026 - 23:55

Güngen İl Başkanlığı İçin Adaylığını Açıkladı

05.10.2026 - 23:45

Vali Çeber Milletvekili Meriç’i Ağırladı

05.10.2026 - 23:40
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR