Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›GUNDEM
GUNDEM

Daha İyi Yarınlar İçin Doğamıza Sahip Çıkmalıyız !…

Yayınlama: 04.06.2020 - 18:14 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 3
Paylaş:

0Bu gün ise her zamankinden farklı olarak, çevre sorunlarına ve doğanın tahribatına insanlığın bakış açısını ve yaklaşımını değiştirmesi gerektiği farklı bir süreci yaşıyoruz. Yaşadığımız pandemi, insan ve çevre ilişkisi ile doğanın dengesinin ne denli iç içe olduğunu göstermiştir. Dünya üzerindeki her sistemin bir dengeye sahip olduğu ve bozulan dengenin ise yeniden bir düzene gelmesi için yıkıcı ya da yapıcı çözümlerinin olduğu bir gerçektir. Yıkıcı değil de yapıcı çözümlerin hayata geçirilmesi ise insanlığın elindedir.

Tüm dünyada bu gün, Covid – 19 salgını, insanlığa zor günler yaşatmaktadır. Salgın halen yaşamı tehdit etmeye, dünya ekonomisini baskılamaya ve çevre üzerinde de derin bir etki yaratmaya devam etmektedir.

Salgınının görülmeye başlaması ve hızla yayılması üzerine, insanların evlerine kapanması, toplu taşıma ve özel araç kullanımının azalması, birçok işyerinin kapanması, fabrikaların üretim kapasitesini düşürmesi, endüstriyel faaliyetlerin azalması ve dolayısı ile fosil yakıt kullanımında büyük oranda düşüş yaşanması, hava kalitesinin olumlu yönde iyileşmesine neden olmuştur. Hava kalitesindeki iyileşmenin yanında doğal yaşam manzaralarının da görülmeye başlaması, doğanın kendini yenilemeye başladığının göstergesidir. Pandemi sürecinde, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok bitki ve hayvan türünün tekrar çoğalmaya başlaması, kendilerine yeni yaşam alanları yaratması ve kendi doğal dengelerini tekrar oluşturmaya başlaması, bunun yanında özellikle hava kalitesinde sıkıntı olan büyükşehirlerde dahi ciddi oranda iyileşme görülmesi; insan ve doğa ilişkisini gözlemlememiz gerektiğini açıkça göstermiştir.

Kısacası Covid-19 krizinin sosyal, ekonomik ve çevresel etkileri, gelecekte çevre, doğa kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için hangi derslerin alınması gerektiğini insanlığa göstermiştir.

Artık, çevre ve doğa tahribatının, iklim değişikliği ile birleşerek günümüzün en önemli sorunları arasında yer aldığının görülmesi gerekmektedir. Bu duruma kapitalizmin sömürü ve azami kâr güdüsü ile yürütülen doğa ve kentsel-kırsal alanlar üzerindeki rant talanının yol açtığının, sanayi, tarım, ulaşım, enerji, maden, orman, mera ve çayırlar, kıyılar, doğal kaynaklar, yeraltı-yerüstü su kaynakları gibi birçok alanda izlenen yanlış politikalar olduğunun görülmesi gerekmektedir. Endüstriyel ve nükleer atık ve kirliliğin, su kaynaklarının yanlış ve aşırı kullanımının, ormansızlaşmanın, tarımda verimliliğin ve ürün çeşitliliğinin azalmasının, çarpık – sağlıksız kentleşmenin, ranta dayalı imar ve yapılaşmanın, doğal, kültürel, tarihi değerlerin yok edilmesinin, yanlış enerji politikalarının, hidroelektrik, termik, nükleer santral yapım çalışmalarının yol açtığı tahribat ve hava kirliliğinin olduğunun görülmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, gelecek nesillere iyi bir çevre ve doğa bırakmak için bu kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları, çevreyi ve doğayı koruyup çoğaltmak gereklidir. Daha iyi yarınlar için doğamıza sahip çıkmalıyız. Bu duyarsızlık ve doğa tahripleri devam ederse, kuşkusuz kaybedilen geleceğimizi geri getirmemiz mümkün olmayacaktır.

Son Haberler

Şahinbey Kitap Fuarı’na yoğun ilgi: 9 günde 151 yazar ve 176 yayınevi kitapseverlerle buluştu

18.10.2026 - 15:36

Sağlıklı kentlerin geleceği Gaziantep’te konuşuldu: Döngüsel ekonomi ve atık yönetimi zirvesi tamamlandı

18.10.2026 - 15:36

Güneydoğu tekstilinde kumaş zirvede: Gaziantep 1,2 milyar dolarlık ihracatla lider

18.10.2026 - 15:13

Büyükşehir’den muhtarlara bilgisayar ve konut desteği: 450 konut için kura çekildi

18.10.2026 - 14:34

Başkan Yılmaz’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü mesajı: “Muhtarlık, gönül işidir”

18.10.2026 - 13:40

Başkan Yılmaz’dan şehit Mustafa Aslan’ın ailesine ziyaret

18.10.2026 - 13:39

Melih Meriç’ten 31 Temmuz COVID düzenlemesi çağrısı: Geciken yargı mağduriyeti büyütüyor

18.10.2026 - 00:34

Yeni Parti’de Kazanan Belli, Kaybedenler de…

17.10.2026 - 21:25

CHP Gaziantep, Deniz Semt Pazarı’nda vatandaşlarla buluştu

17.10.2026 - 21:00

YENİ Parti Gaziantep’te kongre heyecanı: Yeni il başkanı pazar günü belli olacak

17.10.2026 - 18:22
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR