Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
Anasayfa EKONOMI
EKONOMI

GTB Başkanı Akıncı: "Anızı yakmak, toprağın geleceğini yakmaktır"

Yayınlama: 15.06.2026 - 21:30 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 85
Paylaş:
 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, hasat sezonunun başlamasıyla birlikte yeniden gündeme gelen anız yakma uygulamasına ilişkin üreticilere önemli uyarılarda bulundu.


Anız yakmanın kısa vadeli bir çözüm gibi görünse de toprağın verimliliğine, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini belirten Akıncı, tarım arazilerinin gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılabilmesi için bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Toprağın tarımsal üretimin en temel unsuru olduğunu ifade eden Akıncı, verimli tarımın ancak sağlıklı topraklarla mümkün olabileceğini dile getirdi.


Hasat sonrası tarlalarda kalan bitki artıklarının yakılmasının toprağın doğal yapısını bozduğunu kaydeden Akıncı, "Anız yakmak, sadece hasat artıklarını ortadan kaldırmak değildir. Bu uygulama, toprağın yıllar içerisinde oluşturduğu doğal zenginliği de yok etmektedir. Toprağın üst katmanında bulunan organik maddeler, faydalı mikroorganizmalar ve canlı yaşamı yangınla birlikte zarar görmekte, bu durum ise uzun vadede verim kaybına neden olmaktadır" dedi.


Toprak sağlığının korunmasının tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Akıncı, anız yangınlarının toprağın su tutma kapasitesini azalttığını, erozyon riskini artırdığını ve üreticilerin daha fazla gübre kullanımına yönelmesine neden olduğunu belirtti.


Anız yakmanın yalnızca tarım arazilerine değil çevreye de zarar verdiğini aktaran Akıncı, "Kontrolsüz şekilde başlayan yangınlar zaman zaman ormanlık alanlara, enerji nakil hatlarına, yerleşim yerlerine ve komşu tarım arazilerine sıçrayarak büyük maddi kayıplara yol açabilmektedir. Son yıllarda yaşanan birçok yangın vakası, anız yakmanın ne denli ciddi sonuçlar doğurabileceğini açıkça göstermektedir" ifadelerini kullandı.


Modern tarım uygulamalarının anızların değerlendirilmesine yönelik önemli alternatifler sunduğuna vurgu yapan Akıncı, bitki artıklarının toprağa karıştırılması, doğrudan ekim ve koruyucu toprak işleme yöntemlerinin hem üretim maliyetlerini düşürdüğünü hem de toprağın organik yapısının korunmasına katkı sağladığını söyledi.


Akıncı açıklamasının sonunda üreticilere çağrıda bulunarak, "Toprak, bize emanet edilmiş en kıymetli üretim kaynağıdır. Bugün elde ettiğimiz verimin devamı, toprağı nasıl koruduğumuza bağlıdır. Anız yakmak kolay bir yöntem gibi görünse de aslında gelecekteki üretim gücümüzden vazgeçmek anlamına gelmektedir. Daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha güçlü bir tarım için toprağımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Son Haberler

Kaşısarı."partiyi makamda değil, sokaklarda yöneteceğiz

24.09.2026 - 13:16

Çok kötü sallandık

24.09.2026 - 10:59

Gaziantep 9 gün boyunca festival coşkusunu yaşayacak

23.09.2026 - 22:41

Öğrenciye alışveriş çeki çok işe yarıyor

23.09.2026 - 22:39

Fatma Şahin: Gaziantep Modeli’ni dünyaya anlatacağız

23.09.2026 - 22:35

Kaplan: Yeni Parti’yi Şahinbey’de ve Türkiye’de iktidar edeceğiz

23.09.2026 - 21:49

Güneydoğu’nun hububat sektörü ihracatı 8 ayda 2,5 milyar dolar  

23.09.2026 - 20:02

Türk Halısı Dünyanın Zirvesinde; Türkiye’den 8 Ayda 1,7 Milyar Doları Aşan İhracat

23.09.2026 - 20:01

Dr. Gülşan: “Okullar Açıldı, Çocuklarda Karın Ağrısı Şikâyetlerine Dikkat”

23.09.2026 - 20:00

ŞEHİTKAMİL’DEN FUTBOLUN GELECEĞİ İÇİN GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

23.09.2026 - 19:59
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR