Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›EKONOMI
EKONOMI

GTB’DE E-TİCARET KONUŞULDU

Yayınlama: 09.11.2023 - 19:56 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 19
Paylaş:

Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu tarafından verilen eğitimde, katılımcılara Türkiye’de ve dünyada e-ticareti etkileyen faktörler ile küresel ekonomik trendler hakkında bilgiler verildi.

GTB üyesi işletmelerin sektörel alanda ihtiyaç duydukları eğitim faaliyetlerini gerçekleştirerek, bu konuda destekleyici çalışmalar yürüten GTB Akademi, eğitimler serisini ‘E-Ticaret’ ile sürdürdü.

GTB üyesi işletme temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen eğitim programında, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu, katılımcılara geleneksel ticaret ile e-ticaret arasındaki farkları anlatarak, e-ticaret müşteri türleri, ödeme yöntemleri, ürün yönetim süreci ile e-ticaret operasyonlarında lojistik ve taşımacılık konuları hakkında bilgiler verdi.

E-ticareti diğer ticaret yöntemlerinden ayıran temel özelliğin tarafların fiziki olarak bir araya gelmeden bir ürün veya hizmetin satışını veya alımını internet aracılığıyla yapmaları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu, yaptığı konuşmada, son yıllarda dijitalleşmede atılan hızlı adımların e-ticareti dünyada ekonomilerin itici gücü haline getirdiğini ifade etti.

-E-TİCARET MÜŞTERİ TÜRLERİ-

Eğitimde, e-ticaret müşteri türleri hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mutlu, müşteri türlerinin Sörfçüler, Araştırmacılar, Odaklanmışlar, İndirim Odaklılar ve Dürtüsel Müşteriler olmak üzere 5 farklı gruptan oluştuğunu söyledi.

E-ticaret ürün ve tedarik yönetim süreçleri ile ilgilide bilgi aktarımında bulunan Prof. Dr. Mutlu,” Ürün yönetimi; bir organizasyondaki ürünlerin tasarlanması, planlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve üretime alınması süreçlerinin yanı sıra ürün portföyü içerisinde yer alan her bir ürünü karlılık ve verimlilik açısından inceleyerek hangi ürünlerin kalması veya çıkarılması gerektiği faaliyetlerini içermekte. Tedarik yönetim süreci ise genellikle üç yönteme dayalı olarak yapılmakta. Bunları geleneksel ürün tedarik yöntemi, XML ile ürün tedarik yöntemi ve Dropshipping ile ürün tedarik yöntemi olarak adlandırabiliriz” ifadelerini kullandı.

 -LOJİSTİK VE TAŞIMACILIK-

E-ticaret operasyonlarında lojistik ve taşımacılık konuları ile e-ticaret lojistiği ve geleneksel lojistik arasındaki farklılıklara da değinen Prof. Dr. Mutlu, şöyle konuştu:

“Çevrimiçi perakende talebi ve hızlı teslimat için artan tüketici gereksinimleri, küresel e-ticaret lojistik pazarının 2020’de yüzde 27,3 oranında büyümesine sebep olmuştur. Küresel e-ticaret lojistik pazarının 2020-2025 arasında yüzde 8,6’lık yıllık bileşik büyüme göstermesi beklenmektedir. E-ticaret lojistiği, geleneksel lojistikten bazı farklılıklar göstermektedir. Geleneksel perakende ticaretin aksine, online alışveriş, sadece nihai müşteriye yapılan teslimat sürecini değil, aynı zamanda müşteri tarafından iade edilmek istenen malların süreçlerini de içermektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Mutlu, konuşmasının son bölümünde ise yapay zekâ teknolojisinin e-ticarete etkilerini değerlendirerek, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

# gtb
Son Haberler

Lider Merinos, Bursa Deplasmanında Galibiyet Peşinde

25.10.2026 - 15:03

Özbalta: "Çok özel ve güzel bir galibiyet aldık"

24.10.2026 - 21:10

Cihan Ünal: "Kaybettiğimiz için çok üzgünüz"

24.10.2026 - 21:05

Doku’da Genç Tasarımcılar Geleceğin Tekstiline İmza Attı

24.10.2026 - 21:01

ŞEHİTKAMİL’DE ŞİMDİ SIRA ET MESELESİNDE!

24.10.2026 - 21:00

Gaziantep’te Ucuz Et Satış Noktaları Açılıyor

23.10.2026 - 22:31

Fatma Şahin’den Gençlere Gezi Sözü: 300 Öğrenciyle Soru-Cevap Buluşması

23.10.2026 - 22:29

Gaziantep'te Kılıçdaroğlu Hareketliliği

23.10.2026 - 22:27

Müslim Sarı’dan Gaziantep’te İşbirliği Mesajı: “Sabrımızın Bir Sınırı Var”

23.10.2026 - 22:25

Gaziantep FK’lı Futbolculardan Memik Yılmaz’a Galibiyet Sözü!

23.10.2026 - 22:23
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR