Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›GUNDEM
GUNDEM

İSLİM ARIKAN, “İHMALLERİN GETİRDİĞİ ACI SONUÇLARI YAŞIYORUZ”

Yayınlama: 22.01.2025 - 15:22 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 7
Paylaş:

Yaşanan bu acı olay, yangın güvenliği konusundaki eksikliklerin ve bilinçsizliklerin bir kez daha gözler önüne serildiğini gösteriyor. İhmallerin acı sonuçlarını yaşıyoruz. Artık bu konuda toplumsal bilinçlenmeyi artırmak ve tam teşekküllü önlemler almak zorundayız.

 

Yangının nedenine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu tespitlerin ardından elbette detaylı değerlendirmeler yapılacaktır. Ancak genel anlamda yangın güvenliğiyle ilgili aşağıdaki sorulara yanıt aramamız gerekiyor. Ama ne yazık ki birçok işletmenin bu sorulara vereceği cevapların hayır veya yetersiz olduğunu gözlemliyoruz.

 

Yangın Söndürme ve Algılama Sistemleri: Yapılarda yangın söndürme ve yangın algılama sistemleri kurulmuş mu? Çalışır durumda mı? Yangın söndürme cihazları faal, yeterli sayıda ve uygun nitelikte mi?

 

Yangın Kapıları ve Merdivenleri: İtfaiyenin kolayca ulaşabileceği yangın kapıları ve yangın merdivenleri standartlara uygun mu? İtfaiye araçlarının geçişine engel oluşturmayacak mesafeler sağlanmış mı?

 

Acil Çıkışlar: Acil çıkış kapılarının sayısı ve yerleri yeterli mi? Kapılar dışa açılıyor mu? Üzerlerinde hiçbir şekilde kilit bulunmadığından emin olunuyor mu?

 

Eğitim ve Tatbikat: İş yerlerinde çalışanlara düzenli olarak yangın eğitimi veriliyor ve tatbikat yapılıyor mu?

 

Önceki Yangınlar: İşletmede daha önce yangın çıktı mı? Eğer çıktıysa, sebebi neydi ve bu sebep ortadan kaldırıldı mı? Yangın raporları incelendi mi?

 

Acil Durum Planı: İşletmede bir acil durum planı var mı? Plan, gerçekçi ve işletmeye uygun mu, yoksa sadece bir kopyala-yapıştır uygulaması mı?

 

Yangın Söndürme Sistemleri: Yangın söndürücü hidrofor ve pompa sistemleri binanın dışında ve yangından etkilenmeyecek bir mesafede mi? Bu sistemleri çalıştıracak jeneratörler ve kesintisiz güç kaynakları güvenli bir şekilde konumlandırılmış mı? Periyodik kontrolleri yapılıyor mu?

 

Elektrik Sistemleri: Elektrik iç tesisat kontrolü, topraklama tesisatı kontrolü ve termal kamera ile yük dağılım analizleri düzenli olarak gerçekleştiriliyor mu?

 

Yangın Sistem Projeleri: Tüm yangın sistemlerine ilişkin projeler mevcut ve standartlara uygun mu?

 

Bu sorular, sadece birer kontrol listesi değil, aynı zamanda can güvenliğini sağlamanın temel taşlarıdır. Herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, benzer trajedilerin yaşanmasını önlemek adına hayati önem taşıyor.

Son Haberler

Şehitkamil’in 2027 Bütçesi 15 milyar 180 milyon TL.

14.10.2026 - 21:54

Gaziantep FK’da Başakşehir hazırlıkları başladı

14.10.2026 - 21:45

Büyükşehir Meclisi’nde spor destek

14.10.2026 - 21:39

CHP'li Meclis Üyesi Sucu Yeni Partiye geçti

14.10.2026 - 21:03

Gaziantep’te Toplu Taşımaya Zam

14.10.2026 - 21:01

Gaziantep, U14 Türkiye Oryantiring Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak

14.10.2026 - 20:57

Bakan Kacır’dan Borsa'ya ödül

14.10.2026 - 20:54

GSO’da Meslek Komite Başkanlarıyla Yeni Dönem İstişare Toplantısı

14.10.2026 - 20:52

Kan Tahlili Sonuçlarınız Normal Çıksa Bile Her Şey Yolunda Olmayabilir!

14.10.2026 - 18:44

SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜN SATAN 2 MARKET KAPATILDI

14.10.2026 - 18:40
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR