Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›GUNDEM
GUNDEM

Klima kullanırken aman dikkat

Yayınlama: 29.05.2021 - 13:36 Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Gaziantep Tutku Okunma: 2
Paylaş:

Kocalar, “Havaların ısınması ile birlikte klimalar, evlerde ve ofislerde kullanılmaya başladı. Ancak, ısıtma veya soğutma amacıyla yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratmaktadır.” dedi. 

KAPALI ORTAMLARDA KLİMA KULLANIMINA DİKKAT

Kocalar, “Pandeminin devam ettiği düşünüldüğünde, özellikle iş merkezleri, alışveriş merkezleri, kalabalık ofis ve işyerlerinde klima kullanımı bulaş açısından risk teşkil etmektedir. Bu alanlarda klima santralleri yüzde 100 taze hava ile çalıştırılmalıdır ve iç hava kullanılmamalıdır. Gerekli tadilatlar yapılıp sistemlerin yüzde  100 taze hava ile çalışır hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında, bulaş riskini azaltmak için AVM’ler açılmadan 2-3 saat önce insan yoğunluğunun olmadığı sürede klima santralleri devreye alınarak AVM’nin açılacağı saatlerde konfor şartları sağlanabilir. Yine bulaş riskini azaltmak için, pandemi koşullarına göre AVM’lerin çalışma saatleri, hava şartlarına göre ayarlanabilir. Hava sıcaklıklarının artığı öğlen saatlerinde AVM’ler kapatılabilir ve kapalı olduğu bu sürede klima santralleri mahallin ihtiyacı olan hava debisini en az iki defa sirküle ettirecek şekilde çalıştırılabilir ve AVM tamamen temiz hava ile sirküle edilebilir. Bunun yanında sistemin şartlarına bağlı olarak ilave tedbirler alınması da gerekebilir” dedi.

YILDA EN AZ İKİ KEZ PERİYODİK BAKIM YAPTIRILMALI

“Klimalar iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kaldığından,  cihazların ısı transfer yüzeylerinde kirlenmeler oluşmaktadır” diyen Kocalar, “Bu da cihazın performansının düşmesine neden olmaktadır. Klima cihazlarında kullanım ve çevre şartlarına bağlı olarak, özellikle yaz-kış mevsimlerine girerken, yılda en az iki kez periyodik bakım yapılması gerekmektedir.  Periyodik bakım sırasında cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında, mevsime göre düzeltme de yapılmalıdır. Bakımı ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır.”

“HASSAS FİLTRELİ KLİMALAR TERCİH EDİLMELİ”

Kocalar şöyle devam etti: “Bakımı yapılmayan klimalar, aynı zamanda sağlıksız ortamların oluşmasına da yol açacaktır. Bu klimalar ideal filtreleme yapamayacağından, toz ve partiküller ortamda kalır. Filtre üzerinde fazla oluşan kirlilik ise ortama yayılarak küf mantarları oluşmasına neden olur ve sağlığımızı tehdit etmeye başlar. Bu durum baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Kısacası, zamanında değiştirilmeyen ve temizlenmeyen filtreler, (özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere) sağlığımızı tehdit etmektedir. Klima seçimi ve satın alma aşamasında, satıcı firmanın bünyesindeki makina mühendislerinden görüş ve öneri alınmalı, önerilen cihazların hangi seçim kriterine göre önerildiğini sorgulanmalı ve montajı konusunda detaylı bilgi alınmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Son Haberler

Başkan Umut Yılmaz pazarda ve mahallelerde hemşehrileriyle buluştu

25.10.2026 - 23:21

Hakan Atıcı, Anahtar Parti Gaziantep İl Başkan Yardımcısı oldu

25.10.2026 - 23:20

Gaziantep’e 30 branşta 71 uzman hekim kadrosu

25.10.2026 - 23:18

Gaziantep’te hava değişiyor: Salıdan itibaren üç gün sağanak bekleniyor

25.10.2026 - 23:17

Gaziantep’te yarın 7 ilçede elektrik kesintisi: İşte etkilenecek sokaklar

25.10.2026 - 23:16

ASKON Eğitim Sektör Buluşması Gaziantep’te yapıldı

25.10.2026 - 22:41

Başkan Tahmazoğlu esnaf ve vatandaşlarla buluştu: ‘Şahinbey’i birlikte yönetiyoruz’

25.10.2026 - 22:40

Güneydoğu’dan 9 ayda 183,9 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı

25.10.2026 - 22:39

GAÜN Rektörü Doğan’dan GTO Başkanı Yıldırım’a hayırlı olsun ziyareti

25.10.2026 - 22:38

Yeni Parti Gaziantep’te Yönetimini Belirledi: Erhan Deniz Güngen’den Yeni Kadro

25.10.2026 - 21:33
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR