Cengiz Bayram’dan CHP protestosuna sert tepki
23 Nisan töreninde mehter marşı çalınırken CHP İl Başkanlığı üyelerinin sırtlarını dönmesi, üst üste tepkilere neden oldu. Sosyal medyada da sert eleştiriler alan protestoya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel de tepki gösterdi.
CHP’nin sevilen isimlerinden, milletvekili aday adayı Av. Dr. Cengiz Bayram şu ifadeleri kullandı:
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreninde, törene katılan partililerimizin çocuklar mehter marşı çaldığında sırtlarını dönerek tepki vermeleri, bir Cumhuriyet Halk Partili olarak beni üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Osmanlı İmparatorluğu’nun devamıdır. Böyle olmasaydı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı’nın hiçbir borcunu kabul etmez, birçok kurum ve kuruluşun devam etmesine izin vermezdi. Bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluş yıl dönümüne baktığımızda, bu tarihin milattan önce 209 yılına dayandığını görürüz. Yani Cumhuriyetimizin kuruluşundan yaklaşık 2000 yıl öncesine uzanmaktadır. Aynı şekilde İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşu da 1453 yılına dayanmaktadır.
Atatürk, Osmanlı’nın yalnızca yönetim şeklini değiştirmiş; kültür dediğimiz, insanla ilgili pek çok unsuru devralmış, bazı yapıları ise değiştirerek modern bir ülke kurma çabası içine girmiştir. Bugün bizler için Atatürk ilke ve devrimleri rehberdir. Şu anda cezaevinde bulunan Bolu Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan’ın da yazılarında belirttiği gibi, Osmanlı döneminde yasaklanan mehter marşı ve mehter çalışmaları, 110 yıl sonra Atatürk tarafından yeniden canlandırılmıştır.
Atatürk tarafından bile sempatiyle karşılanan mehter çalışmalarına, hele ki çocuklar tarafından sunulduğunda, aynı anlayışla yaklaşmak gerekir. Cumhuriyet Halk Partisi tüm halkın partisidir; marjinal bir azınlığın partisi değildir. Bu nedenle, Atatürk’ten daha iyi bilemeyeceğimiz bu konuda, onun yeniden canlandırdığı bir değere saygı duymamız gerekir.
Daha önce de söylediğim gibi, bu toplumun kutsal değerleri olan aile, çocuklar ve kültürel mirasımız gibi bizi biz yapan unsurlar üzerinden siyaset yapılmamalıdır. Çünkü bu tür yaklaşımlar, toplumu böler, parçalar ve ülke, bayrak, vatan gibi hepimizin ortak ve siyaset üstü değerlerinin yıpranmasına neden olur.”