Gaziantep Tutku Gazetesi - Gaziantep Haber , Gaziantep Son Dakika
⌂
Anasayfa ›EKONOMI
EKONOMI

Halit Acar öncülüğündeki iş heyeti Irak’ta: Hedef 30 milyar dolarlık ticaret hacmi

DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar öncülüğünde yaklaşık 40 Türk iş insanından oluşan heyet, Erbil, Musul, Kerkük ve Bağdat’ta temaslarını sürdürüyor. Acar, iki ülke arasındaki ticaret hacmini orta vadede 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yayınlama: 30.10.2026 - 10:58 Kaynak: Haber Merkezi Okunma: 17
Paylaş:

DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi öncülüğünde düzenlenen Irak ziyareti, Erbil, Musul, Kerkük ve Bağdat’ta yoğun temaslarla sürüyor. Acarsan Holding’in basın birimince paylaşılan bilgilere göre, yaklaşık 40 Türk iş insanının yer aldığı heyet, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmeye yönelik görüşmeler yapıyor.

Heyette finans ve bankacılıktan otomotive, lojistikten savunma sanayiine, inşaat ve mühendislikten tarım ve sağlığa uzanan geniş bir yelpazede faaliyet gösteren firmaların temsilcileri bulunuyor. İş insanları, Irak pazarındaki ortaklık ve yatırım imkânlarını yerinde inceliyor.

Barzani’den bakanlıklara üst düzey görüşmeler

Program kapsamında heyet, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani tarafından kabul edildi. Türk iş dünyası temsilcileri ayrıca ticaret odaları, Kerkük Valiliği, Irak Ulaştırma, Petrol ve İmar-İskân bakanlıkları ile Irak Ticaret Odaları Federasyonu yetkilileriyle bir araya geldi. Heyet, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna da katıldı.

Görüşmelerde gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, lojistik ağların güçlendirilmesi, ticari ödemelerin etkinleştirilmesi ve yatırım ortamında öngörülebilirlik başlıkları öne çıktı.

“Ortak üretim ve uzun vadeli ortaklık gerekiyor”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2025 yılında 16,8 milyar dolar olduğunu hatırlatan DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, orta vadede 30 milyar dolarlık hacme ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Acar, bu hedefe nasıl ulaşılacağını şöyle anlattı:

“Bu hedefe ulaşmak için yalnızca mevcut ticareti artırmak değil; karşılıklı yatırımları, ortak üretimi ve uzun vadeli ekonomik ortaklıkları da geliştirmemiz gerekiyor. Kalkınma Yolu Projesi ve enerji altyapısı yatırımları, Türk ve Iraklı şirketler için yepyeni iş birliği alanları oluşturuyor.”

Kalıcı köprüler kurma hedefi

Türk firmalarının uluslararası müteahhitlik, mühendislik, üretim ve hizmet alanlarındaki birikimiyle Irak’ın kalkınmasına önemli katkı sunabileceğini belirten Acar, bu birikimin Iraklı şirketlerin yerel pazar bilgisiyle buluşmasının her iki taraf için de büyük fırsatlar doğuracağını ifade etti.

Konsey olarak önceliklerinin iki ülke iş dünyası arasında kalıcı köprüler kurmak olduğunu vurgulayan Acar, ziyaretin yeni iş bağlantıları, somut yatırımlar ve ortak projeler için sağlam bir zemin hazırladığını sözlerine ekledi.

# halit acar # DEİK # Türkiye-Irak İş Konseyi # acarsan holding # ırak # Dış Ticaret # Kalkınma Yolu # Gaziantep
Son Haberler

Gaziantep FK, Cumhuriyet Bayramı’nda da Trabzonspor maçına çalıştı

30.10.2026 - 12:08

Halit Acar öncülüğündeki iş heyeti Irak’ta: Hedef 30 milyar dolarlık ticaret hacmi

30.10.2026 - 10:58

Derya Bakbak üç ilçenin kadın kolları mahalle başkanlarıyla buluştu: “Mahalle başkanlarımız vatandaşla aramızdaki köprü”

30.10.2026 - 10:57

Doç. Dr. Ömer Evirgen uyardı: “Yüksek CRP her zaman enfeksiyon demek değil”

30.10.2026 - 10:57

Ressam Ali İrgin’in “Sonsuzluk Ağları” sergisi SANKO Sanat Galerisi’nde açıldı

30.10.2026 - 09:00

SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet’in 103. yılı “Cumhuriyet Fazilettir” temasıyla kutlandı

29.10.2026 - 16:54

Şahinbey’de Cumhuriyet coşkusu sahalara taşındı: 798 sporcu yarıştı

29.10.2026 - 12:59

Nizip Zeytin Festivali’nde Zeytin Yok!

29.10.2026 - 12:44

Zeytinyağı ve Sabun Alırken Dikkat!

29.10.2026 - 12:43

Gaziantep Yardım Vakfı Başkanı Erol Coşkun: “Cumhuriyet, birlik ve dayanışma ruhumuzun eseridir”

29.10.2026 - 11:01
Son Makaleler
Kategoriler
EGITIM EKONOMI GUNDEM ilan Köşe Yazıları KULTUR SANAT SAĞLIK SIYASET Son dakika SPOR