Meriç: Kanser ilaçlarına erişimde düşüş yaşanıyor
Erişim oranlarına dikkat çekti
Meriç, 2020 yılında yüzde 17 seviyesinde olan yenilikçi kanser ilaçlarına erişim oranının 2026 yılı itibarıyla yüzde 3’e gerilediğini ifade etti. Bu durumun hastalar açısından önemli sonuçlar doğurduğunu dile getirdi.
İlaçlara ulaşımda sorunlar yaşanıyor
Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlara erişimde sıkıntılar yaşandığını belirten Meriç, döviz kuru, ithalat süreçleri ve geri ödeme politikalarının bu süreçte etkili olduğunu söyledi. Eczaneler ve hastanelerde bazı ilaçların temininde zorluklar bulunduğunu kaydetti.
Geri ödeme sistemi ele alındı
Yüksek maliyetli bazı tedavilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında olmamasının hastalar üzerinde ekonomik yük oluşturduğunu ifade eden Meriç, bu durumun farklı çözüm yolları arayışına neden olduğunu belirtti.
Sağlık politikalarına ilişkin değerlendirme
Meriç, sağlık alanındaki mevcut uygulamalar ve politikalar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, hastaların tedavi süreçlerine erişiminin önemine dikkat çekti.