Bilgi İşlem Daire Başkanı Celal Dikici, siber saldırı ve tehditlere karşı gerekli önlemleri almayan kullanıcıların tüm verilerini kaybetme ve büyük zararlara uğrama riski ile karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu. Celal Dikici, “İş süreçlerine bilgisayar teknolojisini adapte etmiş olan her birimin, tehditleri ve alınabilecek önlemleri kapsayan bir siber güvenlik stratejisine sahip olması bir zorunluluk, özellikle üniversite çalışanlarının, birimlerini iş yapamaz hale getirebilecek ve büyük zararlara sebep olabilecek bu risklere karşı bilinçli ve hazırlıklı olmaları gerekiyor.” dedi.
Siber saldırılardan korunma yöntemleri için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde önlemler almak gerektiğine dikkat çeken Dikici konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Antivirüs, virüslerden, casus yazılımlardan, kötü amaçlı yazılımlardan, rootkit’lerden, truva atlarından, kimlik avı saldırılarından, istenmeyen e-postalardan ve diğer internet kaynaklı dijital tehditlerden korunmak amacıyla bilgisayarlarımıza yüklediğimiz bir veri güvenliği yazılımıdır. Antivirüs yüklü olmayan bir sistem kapısı açık bir eve benzer. Açık ve korumasız bir kapı tüm davetsiz misafirleri ve hırsızları evinize çekecektir. Korumasız bir bilgisayar da tüm zararlı yazılımları ve saldırganları sisteme davet edecektir. Antivirüs, bilgisayarınız için tüm kötü amaçlı yazılım ve saldırıları savuşturan bir güvenlik görevlisi veya kapalı bir kapı görevi görür.”
Celal Dikici konuşmasının devamında şunları aktardı: “Sahte web siteleri siber suçlular tarafından yaygın olarak verilerinizi ve kişisel bilgilerinizi çalmak amacıyla kullanılır. Gerçek gibi görünür, fakat parolalarınız ve diğer kişisel verileriniz gibi bilgileri çalmak üzere tasarlanmış sahte sitelerdir. Bilgisayarlara uzaktan erişim saldırıları gittikçe artıyor. Bir bilgisayar korsanı bilgisayarınızı uzaktan ele geçirip virüs bulaştırabilir. Virüsler cihazlarınızı ve ağ iletişiminizi yavaşlatırlar, cihazlarınızın sürekli olarak çökmelerine neden olur ve hatta fiziksel zarar verebilir.”