DOLAR 45.37 ₺
EURO 53.45 ₺
STERLIN 61.83 ₺
G.ALTIN 6,874.53 ₺
BTC 80,712.36 $
ETH 2,314.61 $
BİST 0.00
    ads
    ads

    Çeliktürk: Soma faciasını unutmadık

    GUNDEM 0
    Yayınlama: 13 Mayıs 2019 Pazartesi 18:57 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Gaziantep Tutku

    Çeliktürk: Soma faciasını unutmadık

     

     

    Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014‘te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işletmesine ait yeraltı kömür ocağında çıkan yangında 301 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Daha fazla kar elde etme hırsı ile bilim ve teknikten uzak üretim yöntemleri, uzun çalışma süreleri, sağlıksız çalışma koşulları, denetimsizlik ve tedbirsizlik gibi nedenlerden kaynaklanan Soma maden faciasını unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

     

    Soma faciasından yeterli ders çıkarılmadığına dikkat çeken Gökhan Çeliktürk, bunun sonucu olarak da Türkiye’de madenlerde her yıl kazaların, can kayıplarının yaşanmaya devam ettiğini vurguladı. Çeliktürk, şöyle devam etti:

     

    FACİALAR DEVAM EDİYOR

     

    “Ne yazık ki ülkemizde, daha fazla kar uğruna insanların hayatları hiçe sayılmaya devam edilmektedir. Gerekli bilimsel ve teknik önlemler alınmadan ve aşırı üretim zorlaması nedeniyle yaşanan bu ölümlerin görmezden gelinmesi kabul edilemez. 301 Canımıza mal olan Soma faciasının üzerinden 5 yıl geçti ama hala ülkemizde maden faciaları yaşanmaya devam etmekte, insanlar ölmekte, çocuklar annesiz, babasız kalmakta, anneler babalar evlatlarını yitirmektedir. Madencilik sektörü hala iş kazalarının en yüksek yaşandığı sektörler arasında yer almaya devam etmektedir.

     

    CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ

     

    Soma faciasının artık ders olmasını, iş cinayetlerinin bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Çalışma ortamlarında bilim ve tekniğin uygulandığı, hukuki ve demokratik değerlere bağlı, insan haklarına saygılı gelişmiş ülkelerde bu tür iş cinayetleri neredeyse hiç yaşanmamaktadır. Bu nedenle yaşanan faciaları sadece, ‘fıtrat’ ya da ‘kader’ diyerek açıklamak, asıl sorumluları ortaya çıkarmazken, yeni iş cinayetlerine de zemin hazırlamaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, çalışma hayatının her alanında çalışanların sağlığı ve güvenliği için denetimlerin sıklaştırılmasını ve kurallara uymayanlara caydırıcı cezalar verilmesini istiyoruz. Daha fazla kar elde etme hırsının insan hayatının önüne geçmesine artık son verilmeli.

     

    UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

     

    Soma faciasının acısının tazeliğini yüreklerimizde hissetmeye devam ederken, iş cinayetlerinin son bulması için tüm sorumluları göreve çağırıyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak Soma’da kaybettiğimiz 301 canımızı rahmetle anarken, ‘Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız’ diyoruz.”

    İlk Yorumu Sen Yaz
    code