DOLAR 45.36 ₺
EURO 53.45 ₺
STERLIN 61.86 ₺
G.ALTIN 6,883.86 ₺
BTC 79,529.07 $
ETH 2,277.72 $
BİST 0.00
    ads
    ads

    inşallah bu sefer ders çıkarırız

    GUNDEM 0
    Yayınlama: 23 Şubat 2023 Perşembe 21:17 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Gaziantep Tutku

    inşallah bu sefer ders çıkarırız

    Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurul “Yeni yerleşim alanları imara açılırken, fay zonu ve fay zonu sakınım bandı dikkate alınarak imara açılmalıdır. Fay zonu ve sakınım bandı üzerinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemelidir. Yeni yerleşim alanları planlanırken mutlak suretle mikro bölgeleme ve sakınım planlaması yapılmalıdır”

    KAYGILARIMIZ MEVCUT

    Yapılan geçici barınma alanlarıyla ilgili kaygılarını paylaşan kurul, “Hepimizi sarsan bu deprem felaketinin ardından konuşmak çok kolay değil ama şimdiden üzerinde durmamız gereken önemli sorunlar ve ihtiyaçlar vardır. Bir taraftan geçici barınma alanları kurulmakta, bir

    taraftan enkaz kaldırma çalışmaları yapılmakta, bir taraftan da kalıcı konutlara yönelik yer seçimi ve zemin etütleri yapılmaktadır. Bu faaliyetlere yönelik bazı kaygılarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Yıkımın yoğun olduğu bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları kamu eliyle devam ederken enkazın hızlıca kaldırılması için hizmet alımına yönelik ihaleler yapıldığını biliyoruz. Enkazın hızlıca kaldırılması yerine bir planlama dahilinde yeniden kullanılabilen malzemenin geri kazanılması için çalışılmalı ve sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturan asbest ve benzeri kirleticilere dikkat edilmelidir. Enkazın depolandığı alanların, yer altı su kaynaklarını kirletmeyecek şekilde, su havzalarından, kaynaklardan ve doğal yaşam alanlarından uzak noktalarda döküm alanları olmalıdır”

    DEZAVANTAJLAR BARINDILAR

    Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Kalıcı yaşam alanları inşa edilinceye kadar, depremzedeler çadır kent ve konteyner kent gibi geçici yaşam alanlarında hayatlarını idame ettirmek zorunluluğu ile karşı karşıyadır. Bu yaşam alanları kendine has bazı dezavantajları barındırmaktadır. Bu alanların düzenlenirken yer seçimi, birimler arası mesafe, ortak kullanım alanları ve temizlik ünitelerinin belirli bir sistematik içerisinde yapılması gerekmektedir. Bu konuda Şehir Plancıları Odamız tarafından hazırlanan Geçici Barınma Alanları Rehberi dikkate alınmalıdır. Kalıcı yaşam alanlarıyla ilgili planlama faaliyetine başlayacağımız ilk nokta kuşkusuz zemin olmalıdır. Depremsellik, jeolojik ve jeoteknik etütler ince eleyip sık dokunarak tekrar gözden geçirilmelidir. Yeni yerleşim alanları imara açılırken, fay zonu ve fay zonu sakınım bandı dikkate alınarak imara açılmalıdır. Fay zonu ve sakınım bandı üzerinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemelidir. Yeni yerleşim alanları planlanırken mutlak suretle mikro bölgeleme ve sakınım planlaması yapılmalıdır. Sakınım planlaması adı üzerinde yeni şehri yaparken nelerden sakınılacağı, nelere dikkat edileceği, hangi bölgelere bina yapılmayacağı, hangi bölgelere şehir kurulmayacağının mekânsal analizleri oluşturmaktadır. İkinci olarak da yeni yerleşilecek alanlarda belki 50 metre 100 metre hassasiyete kadar zemin yapısını çok iyi incelenmeli ve buna göre hareket etmelidir.

    KALAN KISIMLAR YIKILMALIDIR

    “Nurdağı ve İslâhiye ilçe merkezlerinde şehir dokusu %50’den fazla zarar görmüş olup geri kalan kısmın da yıkılması gerekmektedir. Burada sadece konutlar yıkılmamıştır; işyerleri, sokaklar, mahalleler, ortak yaşam alanları birlikte kullanılamaz hale gelmiştir. Tablonun bu kadar çetin olduğu bir durumda sadece konut üreterek bu bölgenin sorunlarını çözülme şansı yoktur. Yeni şehirler inşa edilmek zorundadır. Buradan ayrılan nüfusun yeniden buraya yerleşmesi için burayı bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerekmektedir. Bunun için de sürdürülebilir planlama ve akıllı kent unsurlarını da içeren, burada yaşayan haklın tarihi, kültürü ve yaşam tarzı da dikkate alan iyi bir şehir tasarımı ve imar planı hazırlanması zorunludur. Yeşil ve akıllı kent unsurlarını da içeren bir kent modeli ile yıkıma uğrayan diğer kentlerimiz ve deprem riski taşıyan diğer şehirlerimiz için bir model oluşturabilir.

     

    İlk Yorumu Sen Yaz
    code